Sempena bulan Ramadhan ini pening kepala juga saya nak memikirkan menu masakan untuk berbuka puasa..
Tapi hari ini saya telah menyediakan Kuey Tiew Ladna atas permintaan Adib...tak susah pun nak menyediakannya..lebih-lebih lagi apabila kena balik lewat petang sebab menyiapkan kerja yang tak habis-habis tu...
Kuey Tiew Ladna ini saya sediakan mengikut resepi sendiri dan menggunakan bahan2 yang ada di dalam peti ais sahaja...rasanya boleh tahan..sedaaaaap.....
- Sebungkus kuey teow -basuh, toskan kemudian perap bersama kicap manis kemudian goreng tanpa minyak
- Isi ayam- sukahati berapa banyak
- Sotong - sukahati berapa banyak
- 4 ulas bawang putih - di tumbuk
- 2@ 3 sudu sos tiram
- 7 biji cili api - nak pedas boleh tambah lagi
- sedikit lada hitam / putih - di tumbuk
- 1 biji karot
- seikat kailan
- setongkol bunga kobis
- Halia dihiris halus
- 2 batang serai dititik
- 2 biji bawang besar dimayang halus
- sedikit tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air utk memekatkan kuah
- Bawang goreng n daun ketumbar untuk hiasan.
- Gula/Garam secukup rasa
Cara-cara
- panaskan minyak. masukkan bawang putih/cili/halia bawang besar dan goreng sehingga kuning n naik bau..pastu masukkan ayam yg dipotong kecil2.
- Bila ayam dah masak, masukkan sos tiram ..tumis seketika. masukkan air rebusan ayam mengikut keperluan.
- biarkn mendidih seketika..kemudian masukan sayur-sayuran terlebih dahulu.
- masukkan sotong, lada hitam/putih tumbuk, garam dan gula.
- masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn air utk memekatkan kuah.
- kacau dan setelah kuah masak bolehlah dihidang bersama kueh teow panas-panas
- taburkan bwang goreng dan daun ketumbar.
SELAMAT MENCUBA :)
No comments:
Post a Comment